16 Eylül 2009 Çarşamba

TURGENYEV

Aleksandra Pavlovna, size şunu söyleyeyim ki hiçbir şey geç gelen saadetten daha fana ve gücendirici olamaz. Bu ne de olsa size bir zevk temin edemez, üstelik de sizi mücadele ve kadere boyun eğmek gibi aziz bir hakkınızdan mahrum eder. Evet, hanımefendi, geç gelen saadet acı ve gücendirici bir şeydir…

Rudin, sayfa 178.

***

Zannetmek değil, eminim. Kurtulmanın imkanı yoktur. Erkek zayıf, kadın kuvvetlidir. Hele tesadüfler de yardım ederse, kurtulmak imkansızdır. İnsan renksiz bir hayata katlanamaz… Ortada güzellik, cazibe, sıcaklık ve ışık varken kendinizde buna karşı duracak nasıl bir kuvvet tasavvur edebilirsiniz? İnsan kalbi buna mutlaka mağlup olur. Sütninesine koşan bir çocuk gibi buna atılır. Tabii bunu soğuk, karanlık ve boşluk takip eder. İnsan ilkin sevmeyeceğini sanır. Sonra da, sevse de kendini tutabileceğini düşünür. Nihayet sevilen kimseden ayrı yaşamanın imkansız olduğunu anlar. Aşk için, aşk uğruna her şeye alışır.

Duman, sayfa 85

***

Klasik Rus Edebiyatı’nın en büyük isimlerinden biri İvan Sergeyeviç Turgenyev, ilginçtir ki Babalar ve Oğullar romanıyla anılıyor; halbuki diğer eserleri de oldukça güçlü, kusursuz. Bu yüzden Babalar ve Oğullar romanının haksız şöhretini nihilizmi ciddi ciddi işlemesine veriyor ve diğer kitaplarına yönelmenizi tavsiye ediyorum.

Hiç yorum yok: